Είστε εδώ: Ηραίο Σάμου

Ηραίο Σάμου

Μια από τις διασημότερες περιοχές της Σάμου. Εδώ, σύμφωνα με την μυθολογία γεννήθηκε η θεά Ήρα κι εδώ λατρεύτηκε όπως φαίνεται και από τα ερείπια του περίφημου αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος σ' αυτήν. Βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. από το Πυθαγόρειο. Ο παραθαλάσσιος οικισμός του θεωρείται ένας από τους ωραιότερους του νησιού. Η πανάρχαια ιστορία του, η αρχιτεκτονική δόμηση του οικισμού που παραμένει πιστή στον παραδοσιακό νησιώτικο ρυθμό, δημιουργούν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα που γοητεύει κάθε επισκέπτη.

Επίνειο της περιοχής αποτελεί – αναμφισβήτητα – ο αρχαιολογικός χώρος. Τα λείψανα του ναού της Ήρας, μαρτυρούν την ύπαρξη ενός μεγαλοπρεπούς οικοδομήματος και δικαιώνουν την κρίση του Ηροδότου που χαρακτηρίζει το ιερό της Ήρας ως το μεγαλύτερο της Ελλάδας κι ένα από τα σημαντικότερα της εποχής του. Είναι ένας δίπτερος ναός ιωνικού ρυθμού και η ίδρυσή του τοποθετείται στην εποχή του τυράννου Πολυκράτη, 538 – 522 π.Χ. Διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτο το περίγραμμα του σηκού και του πρόναού του. Υπολογίζεται ότι αποτελούνταν από 155 κίονες, οι οποίοι διακρίνονταν σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη και τύπους. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο μεγάλος βωμός του ναού, που χρονολογείται από το 560 π.Χ. Ένα ακόμη ξεχωριστό μνημείο αποτελεί η Ιερά οδός. Ο δρόμος, που οδηγούσε από την πόλη της Σάμου στο ιερό.

Έχει μήκος 5 χλμ. και στις δυο πλευρές της είχαν κτιστεί σπουδαία οικοδομήματα που αποδείκνυαν το πόσο σημαντική ήταν. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού. Το Ηραίο προσελκύει και τους λάτρεις της θάλασσας καθώς διαθέτει μια υπέροχη παραλία.

Copyright © 2010 Rania Beach
Designed by PRIVENET